Kuran'da kaza namazı var mıdır?



Nisa Suresi:

102 - Sen içlerinde olup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir grup seninle namaza dursun; silahlarını da alsınlar. Bunlar secdeye varınca, diğerleri arkalarında beklesinler. Sonra namaz kılmamış olan diğer grup gelip seninle birlikte kılsınlar. Dikkatli olsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. Kâfirler isterler ki, silahlarınızdan ve teçhizatınızdan habersiz olasınız da üstünüze bir çullanışla çullanıversinler. Eğer yağmurdan gelen bir sıkıntı varsa yahut hasta-yaralı iseniz silahlarınızı bırakmanızda sizin için bir sakınca yoktur. Ama tedbirinizi alın, dikkatli olun. Allah, kâfirler için rezil edici bir azap hazırlamıştır.

103 - Korku halindeki namazı tamamlayınca, artık Allah'ı ayakta, oturarak, yan yatmışken anın. Sükûnet bulduğunuzda, namazı tam bir biçimde yerine getirin. Namaz, müminler üzerine vakti belirlenmiş bir farz olmuştur.

•Savaş anında bile Allah namaz kılmamız gerektiğinden, nasıl namaz kılınacağından bahsediyor. Bu aslında iki temel gerçeği gösterir. İlki, Kuran, savaştayken nasıl namaz kılacağımızı dahi açıklayan çok ayrıntılı bir kitaptır.

Enam 114
Allah size Kitap'ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım? Kendilerine Kitap verdiklerimiz, onun, Rabbinden hak olarak indirildiğini biliyorlar. Sakın kuşkuya düşenlerden olma.

İkincisi ise, savaşta bile namaz kılınması gerektiği için "kazaya bırakmak" gibi Kuran'da hiç adı geçmeyen o uygulamanın ne kadar yanlış olduğu gözler önündedir. Namaz kılmamak için hiçbir bahane olamaz. Regl hali dahi namaz kılmaya engel değildir. Bakara-222. Ayette reglken sadece cinsel ilişkiye girmemek öğütlenir, namaz kılmamak değil. Namaz diğer günlerde olduğu gibi kadınların regl halinde de farzdır.

Ayrıca bunun da dışında Allah'ı anmaktan daha önemli ne gibi bir durum olabilir ki?

Alışverişte/Ticarette olmak mı daha önemli? (Bu arada cuma suresinden örnek vermişken yeri geldi: cuma namazı kadın erkek her kendini 'inanan' olarak tanımlayana farzdır. Detaylı bilgi için bu yazıya göz atabilirsiniz: Cuma Namazı Kadınlara Farz mı?)

Cuma Suresi
9 - Ey inananlar! Cuma günü, namaz için çağrı yapıldığında, Allah'ı anmaya/Allah'ın Zikri'ne koşun! Alışverişi bırakın! Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.

10 - Namaz kılınınca hemen yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın! Allah'ı çok anın ki, kurtuluşa erebilesiniz.

Yoksa arkadaşlarınızla birlikteyken mi vakit ayıramazsınız?

Cuma Suresi 11
Bir ticaret yahut oyun, eğlence görür görmez, dağılıp ona yöneldiler de seni ayaküstü bıraktılar. Onlara de ki: Allah katında bulunan, eğlenceden de ticaretten de hayırlıdır! Ve Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır.

Ev işleri veya çocuklarla uğraşmak mı?

Munafıkun(İki Yüzlüler) Suresi 9
Ey iman edenler! Mallarınız ve çocuklarınız, sizi, Allah'ı anmaktan/Allah'ın zikri olan Kur'an'dan alıkoymasın! Böyle bir şey yapanlar, hüsrana uğramışların ta kendileridir.

Ailenizden veya çevrenizden gelecek baskı mı? Mesleğinizi yaparken vakit bulamamak mı? Namaz kılarken mesleğinizin elinizden gideceğini düşünmeniz, onun kesasa uğramasından korkmanız mı?

Tevbe 24
De ki: Eğer babalarınız, oğullarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, kabileniz/menfaat çevreniz, elde ettiğiniz mallar, kesadından korktuğunuz ticaret, hoşunuza giden konutlar sizin için Allah'tan, resulünden ve Allah yolunda cihattan daha sevimli ise artık Allah, emrini getirinceye kadar bekleyin. Allah, yoldan ayrılmış bir topluluğu doğruya ve güzele kılavuzlamaz.

O çok sevdiğiniz uyku mu yoksa sizi alıkoyan? Uykunuzdan Allah için veremiyor musunuz?

Ali İmran 92
Sevdiklerinizden vermedikçe hayırda erginliğe/dürüstlüğe asla ulaşamazsınız. Vermekte olduğunuz her şeyi, Allah çok iyi bilmektedir.

Hayatta imtihanları çok büyük şeylerde arıyoruz. Ama rengimizi/tarafımızı bu denli "basit gibi görünen" ama fazlasıyla önemli olan sınavlara verdiğimiz tavırla ortaya çıkarırız.

Kuran'da vakitleriyle farz olan bir ibadet olarak geçer namaz. Sadece vakitlerinde farzdır ve nasıl ki gelecek olan akşam namazı sabah ışıkları yeni doğarken kılınmayacağı gibi geçmiş olan sabah namazı da akşam vaktinde kılınmaz.

Kaza namazının Kuran'da olmaması da hangi durumu seçeceğimizin gayet güzel bir imtihanı. Allah'ı anmaktan daha önemli ne işiniz olabilir düşünün.

Nur Suresi 37
Öyle erler vardır ki, bir ticaret de bir alışveriş de onları Allah'ın zikrinden/Kur'an'ından, namaz kılmaktan, zekât vermekten alıkoyamaz. Onlar, kalplerle gözlerin döneceği/yer değiştireceği günden korkarlar.

Ala Suresi
16 - Fakat sizler dünya hayatını tercih ediyorsunuz.

17 - Oysa âhiret, daha hayırlı ve süreklidir.

Yorumlar

  1. Merhaba aziz kardeşim. Afiyettesiniz inşallah.
    Uzun süredir sayfanızı ziyaret edemedim. Kaza namazı ilke ilgili yazınızı henüz okudum. Pek güzel olmuş. Yüreğinize ve emeğinize sağlık. Başarılarınızın devamı dilerim. Rabbim ilminizi artırsın, sadrınızı genişletsin ve gönül huzurunuz daim olsun inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pek Değerli Mehmet bey, övgüler ancak Allah'a... Kuvvet ancak O'ndan :) Dualarınıza hepimiz için en içten 'İnşallaahhh...' diyorum :) Rabbim dua etmekten ayırmasın bizleri inşallah... Selametle kalınız :)

      Sil
  2. Cuma suresine de değinmişsin. Burada cumanın kadın-erkek tüm müslümanlara farz olduğunu hatırlatsak iyi olurdu. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli geribildiriminiz için teşekkürler, ekledim :)

      Sil

Yorum Gönder