Kuran'ı Kim Açıklar? Alimler mi, peygamberler mi yoksa Allah mı?



Bu soruya Kuran ne diyor, inceleyelim:

1.

16 - Kuran'ı hemen okumak için dilini depretme. 
17 - Kuşkusuz onu toplamak ve okumak bize aittir. 
18 - O halde biz onu okuduğumuz zaman sen onun okunuşunu takip et. 
19 - Sonra onu açıklamak da bize aittir. 

-Kıyamet Suresi

Onu açıklamak da bize aittir. Tekrar tekrar okuyun bunu. Onu açıklamak da bize aittir.

2.

1 - Elif-Lâm-Râ. Bu öyle bir kitaptır ki, âyetleri muhkem kılınmış, sonra da her şeyden haberdar olan hikmet sahibi Allah tarafından âyetleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. 
2 - Ta ki Allah'tan başkasına kulluk etmeyesiniz. Ben size O'nun tarafından müjde vermek ve uyarmak için gönderilmiş gerçek bir peygamberim. 

-Hud Suresi

Önce muhkem kılınmış sonra ayetler ayrıntılı bir şekilde açıklanmış. Kim tarafından. ALLAH ve asıl can alıcı nokta da şu. Allah Kuran'ı kendisinin açıklama nedenini de söylüyor. Yani bu kitap Allah tarafından ayrıntılı kılındı diyoruz ya, biri "neden?” diye sorarsa cevabını yine Allah veriyor:

ALLAH'tan başkasına kulluk etmeyesiniz diye. 

Kuran'ı açıklıyor adı altında kaç kişi tarafından kandırılıyorsunuz farkında mısınız? Kuran'ı kim açıklıyorsa siz ona kulluk edersiniz. Din adamlarına, peygamberlere kulluk etmemizi söylemez Allah. Allah sadece kendine kulluk etmemiz gerekliliğini vurgular. Bu tevhidin esasıdır.

Peygamberleri rab edinmek yani onlara tapmak ile ilgili olan ayetler:

79 - Hiçbir insana yakışmaz ki, Allah kendisine kitap, hüküm-hikmet ve peygamberlik versin de sonra o, insanlara Allah'ı bırakıp bana kullar olun desin. O ancak şöyle der: Öğrettiğiniz şu Kitap'a ve okuyup araştırdıklarınıza dayanarak benliklerini Allah'a adamış kullar/Rabbânîler olun! 
80 - Ve size melekleri ve peygamberleri rabler edinmenizi de emretmez. Siz, müslümanlar haline geldikten sonra inkârı mı emreder size?


-Ali İmran Suresi

Din adamlarını rab edinmek yani onlara kulluk etmek ile ilgili olan ayet:

Allah'ın yanında hahamlarını ve ruhbanlarını da rabler edindiler. Meryem oğlu Mesih'i de öyle. Oysa kendilerine, tek olan Allah'tan başkasına ibadet/kulluk etmemeleri emredilmişti. İlah yok o tek Allah'tan başka. Onların ortak koştuklarından arınmıştır O.

-Tevbe Suresi 31. Ayet

3.

114 - Allah size Kitap'ı ayrıntılı kılınmış bir halde indirmişken, Allah'ın dışında bir hakem mi arayayım? Kendilerine Kitap verdiklerimiz, onun, Rabbinden hak olarak indirildiğini biliyorlar. Sakın kuşkuya düşenlerden olma. 
115 - Rabbinin sözü hem doğruluk hem de adalet bakımından tamamlanmıştır. O'nun sözlerini değiştirecek hiçbir kuvvet yoktur. En iyi işiten, en iyi bilendir O.

-Enam Suresi

Bu ayetin ilk cümlesini söylediğimiz için "Peygamberi inkar ediyorsunuz.” damgası yiyoruz, ama bu söylediğimizin Kuran'dan bir ayet olduğunu bilmiyorlar. Bize değil, Allah'ın ayetine karşı çıkıyorlar ve aynı Hucurat Suresi 16. Ayette bahsedilen gibi Allah'a Allah'ın dinini öğretmeye kalkıyorlar:

Siz Allah'a dininizi mi öğretiyorsunuz? Oysa o yerde de gökte de var olan her şeyi bilir. 
-Hucurat Suresi 16. Ayet.

Ayrıntılı kılınmış bir kitap indirdiğini ve bu kitabın hak olduğunu bilip kuşku duymamamızı söylüyor Allah. Yani Kuran'a güvenmeliyiz. Ayrıntılı bir kitap indirdiğini kitabın indiren söylüyor. Kitabı O'ndan daha iyi kim bilebilir? Biz şimdi kitabı indiren Allah'a mı güvenelim yoksa buuuunca alime mi? Şahsen ben Allah'ı seçiyorum ve Kuran din adına tek başına yeterlidir ve ayrıntılıdır diyorum.

155. Ayette Kuran'ın tamamlandığı hatırlatılıyor. Eksik değildir. Eksik olan kitap yetersizdir ve ona ek kaynak ararız. Ama Allah kitabının tamamlandığını söylüyor. Yani kitabın hiçbir şeye ihtiyacı yok, yani kitap tek başına yeterli.

4.

Bu Kur'an, Allah'ın berisinden birilerince yalan isnatlarla oluşturulmuş değildir. O, kendinden öncekinin tasdiki ve Kitap'ın ayrıntılı kılınmasıdır. Kuşku ve çelişme yoktur onda. Âlemlerin Rabbi'ndendir o.

-Yunus Suresi 37. Ayet

İlk tanıma dikkat edin:

Allah'ın berisinden birilerince
Yalan isnatlarla
Oluşturulmuş
DEĞİLDİR.
O kendisinden öncekinin tasdiki ve kitabın ayrıntılı kılınmışıdır.

Kuran'ın tanımı budur. Kuran Rabbimizdendir. Ve ayetin devamında Kuran'ın tekrar AYRINTILI kılındığını hatırlatıyor. Kuran'ın ayrıntılı kılındığına inanmayıp, yani Allah'ın sözüne inanmayıp ‘Allah'ın berisinden birilerince oluşturulmuş yalan isnadlarla’ kitaba ekstra ayrıntılar ekleyenlere ne demeli? Allah'ın kitabını yeterli görmemek, Allah'ın verdiği ayrıntıları yeteri kadar 'ayrıntılı’ bulmamak ve her şeyden önce Allah'ın sözüne inanmamak bir Müslümanın takınmaması gereken bir tavırdır.

5.


Kuran'da “Fussilet” yani “Ayrıntılı” anlamına gelen bir sure olduğunu biliyor muydunuz? Bu surenin 3. Ayetine bakalım:

Bilgi ile donanmış bir toplum için ayetleri, Arapça bir Kur'an halinde ayrıntılı kılınmış bir kitaptır bu.

-Fussilet Suresi 3. Ayet.

Allah Kuran'da gönderdiği kitabın ayrıntılı olduğunu defalarca hatırlatıyor. Eğer bir insan, Müslüman olsun veya olmasın, Allah'ın kitabına çağırdığımızda Kuran için “yetersiz, açıklamak için Allah dışında bir takım şeyler de gerekiyor, içinde din adına her şey yok” tanımları ile gelirse, bu sözlerin Allah'ın kitabına taban tabana zıt olduğunu bilin. Bu söze inanmak, Allah'ın sözüne inanmamaktır.

Allah'tan daha doğru sözlü kim olabilir? 
-Nisa Suresi 87. Ayet

Cevaplar Kuran'da.
Selametle.
Kuvvet yalnızca Allah'tan.

Yorumlar

  1. Güzel olmuş, yüreğinize sağlık. Ancak bu konuyu Kıyamet Suresinin 16. Ayetinden önceki ayrtleri de dikkate alarak okumak lazım. Böyle olunca 16. Ayet "O sebeple aceleyle dilini oynatıp durma" diye okunmalıdır diye düşünüyorum. Ben Alim değilim, ama Kur'an'ı defalarca okuyarak Yen'i şeyler keşfetmeye çalışıyorum ve görüyorum ki her seferinde Kur'an sanki yeniden nazik oluyormuş gibi geliyor bana. Eksiklerden münezzeh olan Rabbim ilmi isteyene verirmiş. Ben de ilim talibiyim ve O'nu anlamada tefsirlerden de istifade etmeye çalışıyorum. Rabbim gönlünüze sekinet indirsin, Kur'an'ıyla aydınlatsın, doğruyu algılama ve onları da doğru olarak yansıtma ve yaşama gücü versin inşallah

    YanıtlaSil
  2. Selamlar Mehmet Ali hocam, değerli yorumunuz için teşekkürler. Kuran üzerinde ne kadar çok düşünürsek o kadar iyi dediğiniz gibi. Dualarınıza en içten hislerimle inşallah diyorum, hepimiz için...

    YanıtlaSil
  3. 'Fotoğrafın büyüğü / tamamı' derler ya, Kitâbî olmasının yanısıra bütünlüğü de çok güzel ifade etmişsiniz. Tebrik ve teşekkürlerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sami Bey,

      İçten teşekkürlerimi sunuyorum size. Kuvvet yalnızca Allah'tan...

      Allah'ın razı olacağı yol üzerinde olmamız duamla...

      Sil

Yorum Gönder