Allah'ın Kelimeleri Tükenmez

 

Yeryüzünde bulunan tüm ağaçlardan kalemler olsa, denizlere yedi deniz eklenerek kullanılsa ALLAH'ın kelimeleri tükenmez. Muhakkak ki ALLAH'ın kudreti her şeye üstün olan Aziz’dir, her işi de hikmet ile olan, her yaptığında mutlaka bir hikmet olan Hakim’dir. (Lokman,27)
Düşünebilmemiz için ayeti gerçekmiş gibi hayal etmemiz gerek. Dünyadaki tüm ağaçları hayal etmeye çalışalım mesela çünkü öyle diyor ayette. ‘Yeryüzündeki bütün ağaçlar...' 

Reading Üniversitesi'nden Dr Martin Lukac yeryüzündeki ağaçların sayısı için şöyle diyor: "Daha önceki tahminler 400 milyardı. Yeni tahmine göre ise dünyada üç trilyon yetişkin ağaç bulunuyor. Bu konudaki yanılgı payı öylesine büyük ki gerçek sayı belki de bunun iki, hatta 10 katı olabilir." Eğer her yıl yaklaşık 15 milyar ağaç yok edilip 5 milyar dikildiğini de hesaba katarsak, doğal sayı fazlasıyla uçuk oluyor. 
Şimdi de ortalama bir ağaçla bir kalemin boyutunu düşünelim. Bir ağaçtan tahmini kaç kalem üretilebilir onu kendinizce düşünün. O kalemlerin mürekkepleri de denizler olsun. Abi bi’ kalemle kaç defter bitiriyoruz onu düşünün. Yaz yaz bitmiyor. Kaç yıl kullanıyoruz. Bazen kolumuz falan da ağrıyor. Neyse. Peki onun içindeki mürekkep kaç gram? Kalem kaç gram ki zaten? Kaleme 0,005 gram diyelim, hadi 0,010 gram olsun. E mürekkep ne kadardır siz düşünün. 
Bir de denizleri düşünün şimdi mürekkep olarak. Tüm denizleri ama. Çok bilgiye boğmak istemem ama kafamızda somutlaştırabilmemizde bu bilgilerin yardımını görebiliriz. Sıradaki minik bilgimiz de denizlerin Dünya yüzeyinin % 70'ini kaplaması. Yeryüzünde kapladıkları 1,338 milyar km³ hacimle dünya üzerindeki su varlığının % 96,5'ini oluşturmaktaymış. 

Şimdi düşünelim ki kalemlerimizle deniz kenarına gittik ve mürekkep bittikçe denizlerden doldurarak bir kitap yazıyoruz. Yeryüzündeki tüm denizler şayet biterse 7 katı daha yolda ona göre. Yine küçük bi' bilgi: 7 Arapçada her zaman bildiğimiz 7 değil ‘çok fazla’ anlamında da kullanılabiliyormuş. Bunların hepsi olsa, Rabbimizin kelimeleri yine tükenmez. Bunu düşünün. Sonra ayetimizi tekrar okuyun. O sonda söylediği Aziz sıfatını daha içten hissedebiliriz belki bu sayede Allah’ın izniyle.  
Allah kelimelerinin tükenmediğini bu örneği kullanmadan da söyleyebilirdi. Ama bu örneği verdi ki düşünebilelim. Bu örneği vermesinde bir hikmet olduğunu düşünmek de yine ayetin sonundaki Hakim sıfatını doğrular nitelikte.
Ayrıca çıkarılacak bir ders de şu ki, bildiğimiz gibi Kuran Allah’ımızın kelimeleridir. Eğer O’nun kelimeleri tükenmiyorsa, ‘Ya ben Kuran’ı okudum bitirdim ama pek bi' şey anlayamadım.’ cümlesindeki yanlışlığı çok güzel görürüz veya ‘Ya Kuran’ı neden tekrar tekrar okuyorsun ki ben bir kere okudum yeter işte anladım.’ Cümlesindeki büyük yanılgıyı da fark edebiliriz. Çünkü Kuran bitmiyor, bit-mi-yor. Ne zaman bitirdiğinizi düşünürseniz o zaman zaten Kuran’ı hiç anlamayamışsınız demektir. Hatırlatma olan kitap hiç bitirilir mi? Her an her saniye sana öğreteceği, hissettireceği şeyler vardır. Yaşayacağın ayetler vardır içinde.
Ayrıca Allah’ın ayetleri görmek  Kuran ile de sınırlı kalmaz ki. Dış dünyamızda da kendi içimizde de görebilir, duyabilir, hissedebilir okuyabiliriz... Fussilet Suresi 53. ayette dendiği gibi:
Onlara ayetlerimizi ufuklarda ve öz benliklerinin içinde göstereceğiz. Ta ki, onun hak olduğu kendilerine ayan beyan belli olsun. Kendisinin her şey üzerinde bir tanık oluşu, senin Rabbine yetmez mi? (Fussilet,53)
Biz aslında işte tüm bunları okumayı seçen, amaçlayanlarız. Müslümanlar ‘Oku!’ emriyle kainatı okumayı amaçlayanlar değil midir? Bu amaçla çabalayanlar değil mi?
 ‘Oku!’ ile başlayan kitabın içindeki ayetleri bilmediği bir dilde ezberleyenlerin doğrularına göre yaşanan bu toplumda çoğunluğu değil Kuran’ı hakikat kabul eden yiğitlerden olabilmeyi ayrıca O’nun yüceliğini her gördüğümüz ağaçta, denizde ve her yazı yazarken hissedebilmeyi bize nasip etsin, armağan etsin Rabbimiz. İlmimizi artırsın, hatalarımızı bağışlasın.
Kuvvet Yalnızca Allah’tan.



Yorumlar

Yorum Gönder